Interview EilandenNieuws

Rotterdam, 11 januari 2022 door Klazina Bakker – Als kind was Charlotte Jordaan, afkomstig uit Nieuwe-Tonge, al volop bezig met zingen. Later ontdekte ze dat haar echte passie ligt in aanbiddingsmuziek, waardoor ze anderen wil meenemen in aanbidding. Nu wordt een langgekoesterde droom werkelijkheid: een zelf uitgebrachte EP met persoonlijke aanbiddingsmuziek. EP staat voor ‘extented play’. Het is een klein album, dat zo’n drie tot zes nummers bevat.

Hoewel Charlotte inmiddels sinds drie jaar in Rotterdam woont, liggen haar roots op Goeree-Overflakkee. In haar jonge jaren zong ze in het kinderkoor van Nieuwe Tonge en speelde ze jaarlijks met veel plezier een rol in een musical. Op haar twaalfde kwam Charlotte in aanraking met het christelijk geloof via haar beste vriendin, die haar op eerste paasdag meenam naar de Lachai-Roï gemeente in Middelharnis. Door haar groeiende relatie met God kreeg het zingen een diepere betekenis voor Charlotte. “Vanaf mijn vijftiende mocht ik meezingen in de band van de kerk. Ik vond het in het begin superspannend om op het podium te staan, eerst bij de backing vocals en later als leadzangeres. Maar ik merkte ook hoe mooi ik het vond om anderen mee te nemen in aanbidding. Ik verlangde ernaar om daar meer mee te kunnen doen en eigen muziek uit te brengen. Toch zou het nog een poosje duren voordat het daarvoor de juiste tijd was.” 

Leerzaam proces 
Vanwege haar werk als eventmanager ging Charlotte in Rotterdam wonen. Haar leven leek op rolletjes te lopen tot ze vorig jaar overspannen raakte en daardoor een moeilijk, maar leerzaam proces in ging. “Ik ben perfectionistisch en wil altijd alles goed doen. Dat wilde ik niet alleen aan mezelf, maar ook aan anderen bewijzen. Ik legde de lat erg hoog. Zo wilde ik mijn studie per se in vier jaar afronden en nam ik een te groot takenpakket op me in mijn werk. Het thuiszitten vanwege corona was ook niet gemakkelijk. Gelukkig was ik er op tijd bij. Ik heb een half jaar minder gewerkt, nog bij mijn vorige werkgever. Daarnaast volgde ik een coaching traject. Al mijn dromen en verlangens heb ik toen teruggegeven aan God: ‘Laat U mij zien wat Uw bedoeling is voor mijn leven en talenten.’ Het was een periode van een aantal maanden, waar ik positief op terug kan kijken en die mij dichter bij God en bij mezelf heeft gebracht.” 

Open deuren 
Met het herstel van Charlotte, nu werkzaam als eventmanager bij Youth for Christ, kwam ook het sluimerende verlangen om eigen muziek uit te brengen weer naar boven. “Toen ik alles aan God had gegeven, merkte ik dat er deuren opengingen, die lange tijd gesloten waren gebleven. Niet door mijn eigen werk of geploeter, maar door gebed en door mijn veranderde mindset. Ik kon het aan God overlaten en wachten op Zijn tijd. Hij vormt je karakter om op een bepaalde plek te komen.” Het maken van een EP is het leukste project dat Charlotte ooit heeft gedaan, zegt ze zelf. “Wat ik nu doe, komt helemaal vanuit mezelf en ik mag alle keuzes zelf maken. Tegelijk is het schrijven van liedjes een kwetsbaar proces, omdat de teksten heel dicht bij mijn eigen hart liggen en vertellen over mijn eigen relatie met God.” De samengestelde band en het productieteam bestaan voornamelijk uit vrienden van Charlotte. 

“Het is mijn verlangen om anderen mee te nemen in mijn beleving en om hen in aanbidding te leiden. Dáár ligt mijn passie.” 

Aanbiddingsmuziek voor thuis 
De EP bevat zes Nederlandstalige worshipsongs, die in een sfeervolle huiskamersetting worden opgenomen op audio en video. “De muziekstijl wordt door Charlotte beschreven als een akoestische opzet met elektronische invloeden, klein en intiem met een modern karakter”. De liederen komen beschikbaar op een fysieke CD en via Spotify en YouTube. Aan het maken van de EP zijn behoorlijk wat kosten verbonden, waarvoor een crowdfunding werd gestart. “Heel bijzonder hoe dat gegaan is”, vertelt Charlotte. “Al na zeventien dagen was het streefbedrag van € 10.000 euro bij elkaar, precies op de dag voor Kerst. Dat was een heel mooi cadeau, waardoor ik me nu volledig op de liedjes kan richten.” De EP is bedoeld als aanbiddingsmuziek voor thuis. Daar is behoefte aan, denkt Charlotte. “Een mooi luisterlied staat vaak op zichzelf, terwijl ik mensen juist wil meenemen in een verhaal. De liedjes vloeien dan ook steeds in elkaar over.” In de liedteksten staan de relatie en de connectie met God centraal. “Het gaat niet om mij en ik doe dit niet om bekend te worden”, benadrukt Charlotte. “Het is mijn verlangen om anderen mee te nemen in mijn beleving en om hen in aanbidding te leiden. Dáár ligt mijn passie.” 

Wil jij de EP ‘Dichterbij’ bestellen? Ga meteen naar de webshop!