Behind the song: Dichterbij

Het was een doordeweekse dag in 2015 waarop ik thuis was. Mijn ouders en broertje waren er niet, en ik zat met mijn gitaar beneden aan de eettafel de worship set voor te bereiden van die zondag.

Het lied Our Father van Bethel Music stond op de lijst en dit was een van de nummers die ik gemakkelijk kon spelen omdat de akkoorden vrij simpel zijn. Met een capo op de vierde fret en de akkoorden op een uitgeprint A4’tje voor mijn neus begon ik te spelen.

Van een moment van repeteren kwam er een switch naar een moment van pure aanbidding. Ik vergat mijn ongemak in het gitaarspelen en zong mijn hart uit naar God. Na de bridge bleef ik de akkoorden door spelen en kwam er een nieuwe melodie met nieuwe woorden naar boven. Dit was een van de eerste momenten dat ik thuis op deze manier bezig was met vrije aanbidding.

“Dit is mijn lied voor U, dit is mijn lied voor U. Vol van verlangen wacht ik hier op U” kwam dan ook recht uit mijn hart. Wat bedoelde ik hiermee? Dat weet ik soms nog steeds niet. Een diep verlangen om afhankelijk te zijn van- en te luisteren naar Gods stem. Hem te ontmoeten op de plek waar ik ben en in overgave te wachten op Zijn leiding. Het is vooral een gevoel diep vanbinnen wat lastig in woorden te beschrijven is.

Ik merkte dat er iets gebeurde en ik zong verder: “Ik zing voor U, ik zing alleen voor U. Niemand anders vult mijn hart zoals U doet.” Wat is het heerlijk om gewoon in Gods aanwezigheid te zijn en te weten dat niets beter is dan dat.

Na een paar minuten en nog vele andere woorden (die uiteindelijk niet in het lied terecht gekomen zijn) schreef ik op wat ik had gezongen. Ik bewaarde het in mijn hart tot de zondag waar ik aanbidding mocht leiden, vertelde niks aan de band en zette het stuk spontaan in na de bridge van Our Father. Dit was tijdens het avondmaal in de kerk en opnieuw gebeurde er iets in de zaal, in mijn eigen hart en bij de band op het podium. The atmosphere shifted, en we voelden God heel dichtbij.

The atmosphere shifted, en we voelden God heel dichtbij.

Maar met alleen een bridge is een lied nog niet klaar. Ik deed een poging om het lied verder te schrijven en kwam met een versie waarin de verzen vooral bestonden uit ‘ik dank U voor het kruis’ en vergelijkbare regels. Tevreden dat ik iets geschreven had, maar niet tevreden met de tekst zelf bleef het lied vervolgens heel lang liggen. 

Een paar maanden later pakte ik het opnieuw erbij en dacht ik na over ‘het hart’ van het lied. Wat wilde ik hier nou eigenlijk mee zeggen, wat is het thema en waar wil ik luisteraars in meenemen? Zo ontstonden de verdere onderdelen van het lied. 

Na veel schaven, herschrijven, overleggen, doorspelen, nog meer veranderen en uiteindelijk kiezen tevreden te zijn is dit het lied geworden. Ik hoop en bid dat het jouw hart mag raken, dat het je Dichterbij God mag brengen en het je helpt om je verlangen naar Hem uit te zingen. 

De tekst gaat als volgt:

[Verse 1]                                                                   
Hier in de stilte, in Uw nabijheid
Zing ik Uw Naam
U bent de God die graag dichterbij komt
En naast mij gaat staan 

[Chorus]                                                                    
Ik zoek U, omdat ik U wil kennen
Heer Uw hart is mijn doel
Ik zoek U, zodat ik U kan volgen
Heer ik ben voor U bedoeld

[Verse 2]                                                                   
Hier in de schaduw, onder Uw vleugels
Geliefd en volmaakt
Spoort U mij aan om te gaan geloven
In wat U spreekt en openbaart

[Chorus]                                                                     
Ik zoek U, omdat ik U wil kennen
Heer Uw hart is mijn doel
Ik zoek U, zodat ik U kan volgen
Heer ik ben voor U bedoeld

[Bridge 1]                                                       
Dit is mijn lied voor U  
Dit is mijn lied voor U                                                 
Vol van verlangen wacht ik hier op U 

4e keer: U overtreft mijn verwachting nu

[Bridge 2]                                                       
En ik zing voor U
Ja ik zing alleen voor U
Niemand anders vult mijn hart zoals U doet

[Chorus]                                                                     
Ik zoek U, omdat ik U wil kennen
Heer Uw hart is mijn doel
Ik zoek U, zodat ik U kan volgen
Heer ik ben voor U bedoeld

Luister de song ‘Dichterbij’ via Spotify!

Wil je mijn bediening als songwriter en aanbiddingsleider ondersteunen? Bestel de fysieke EP!